Blik op de toekomst: Boerenavond Theater Sneek 13 oktober 2022

De gezamenlijke dierenartsenpraktijk in Sudwest Fryslan organiseerden net als in 2019 een boerenavond in Theaterzaal Sneek. Het thema: Blik op de toekomst. Hieronde een fotoimpressie.

Posted in Algemeen | Tagged | Reacties uitgeschakeld voor Blik op de toekomst: Boerenavond Theater Sneek 13 oktober 2022

Nieuwsbrief januari 2022

Nieuwsbrief DAP Sneek januari 2022

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief januari 2022

Nieuwsbrief maart 2021

DAP Sneek Nieuwsbrief maart 2021

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief maart 2021

Nieuwsbrief September 2020

DAP Sneek Nieuwsbrief september 2020

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief September 2020

Nieuwsbrief Juli 2020

DAP Sneek Nieuwsbrief juli 2020

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief Juli 2020

Nieuwsbrief Januari 2020

DAP SNeek Nieuwsbrief januari 2020

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief Januari 2020

Nieuwsbrief Mei 2019

Vliegenbestrijding

De zomer komt eraan en het is zaak om nu al met het bestrijden van vliegen te beginnen. De vliegen op de dieren én in de stal aanpakken geeft het beste resultaat. Tegelijkertijd moeten ook de maden zoveel mogelijk worden gedood.

Preventie

In frisse, droge stallen met een goede ventilatie is veel minder kans op vliegenoverlast. Een goede hygiëne telt: verwijder de voer- en mestresten. Een ventilator bij de robot of de melkstal maakt deze minder aantrekkelijk voor vliegen.

Bestrijding op het dierButox is een effectieve pouron tegen vele soorten vliegen. Het middel werkt 6-8 weken.

Bestrijding in de stal

Het is belangrijk om te zorgen dat zo min mogelijk maden zich tot vliegen ontwikkelen door 1 x per 2 weken de mest in de putten te mixen. Ook effectief is de strohokken vaak uit te mesten en daarna te behandelen met Neporex (madendood). Voor gebruik in een droge omgeving zoals kalverhokken kan Neporex worden opgelost in water.

Excursie

Naar het hol van de leeuw of een kijkje in de keuken? De GD bestaat 100 jaar en organiseert een klantendag op donderdag 13 juni. Tussen 11.00 en 14.30 zijn er rondleidinge in het veterinaire laboratorium. Er worden workshops gegeven over speenaandoeningen, veedrinkwater en vruchtbaarheid en een lezing over mineralenbehoefte. Er is een rondetafelgesprek over de droogstandectie. In het demo-lab kunt u o.a. platen met bacteriolische onderzoek en parasieten bekijken. Voor de lunch wordt gezorgd.
Wanneer er zich voldoende personen aanmelden via DAP Sneek, betaalt en verzorgt de GD het vervoer vanaf Sneek. U kunt zich hiervoor bij ons aanmelden (uiterlijk vóór 23 mei 2019, maar liefst eerder).

Medicijnlijst

De meest recente medicijnlijst (dd 27 maart 2019) is te vinden op onze website. U kunt hem ook via deze link direct downloaden.

Met vriendelijke groet,

Dierenartsenpraktijk Sneek – Oudega swf

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief Mei 2019

Nieuwsbrief Januari 2019


Nieuwsbrief januari 2019

Geachte veehouder,

DAP Sneek website
Sinds kort hebben wij een website: www.dapsneek.nl. Hier vindt u algemene informatie over de praktijk, zoals openingstijden en bereikbaarheid, maar ook onze algemene voorwaarden, privacy verklaring en eerder verstuurde nieuwsbrieven. Vanaf de site kunt u doorklikken naar websites als het Zuivelplatform voor het koe-kompas, de gezondheidsdienst voor dieren, Vee-online, medirund en inforund.
Op de website vindt u voortaan ook de actuele medicijnenlijst met bijbehorende registratienummers en wachttijden. U krijgt de lijst nu niet meer 1x per jaar op papier; op de site staat altijd het meest recente overzicht.

Facturen voortaan digitaal
Met ingang van 1 februari zullen we onze facturen uitsluitend per email versturen. Dit betekent dat er een einde komt aan het versturen van papieren facturen.
Voor meer betalingsgemak kunt u overgaan op automatische incasso. U krijgt dan 1% korting op het factuurbedrag. Vul daarvoor het groene deel van het incassoformulier onderaan deze nieuwsbrief in en stuur het naar ons terug. U kunt ook contact opnemen met de praktijk om het te regelen.

Lunchmeeting Selectief droogzetten en OrbeSeal
Op 20 februari is de volgende lunchmeeting over de beste strategie voor het droogzetten en het gebruik van OrbeSeal. De meeting wordt geleid door Otlis Sampimon,specialist uiergezondheid bij Zoetis. Onze ervaring is dat Otlis veel praktische adviezen geeft. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze bijeenkomst. U kunt zich telefonisch opgeven: 0515-412 714

Met vriendelijke groet,
Team DAP Sneek

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief Januari 2019

Nieuwsbrief September 2018

Afscheid Annamarie Wüst

Beste Veehouders,

Met veel plezier heb ik afgelopen 6 jaar in Sneek gewerkt. Toch heb ik besloten een nieuwe weg in te slaan. Vanaf 1 september werk ik als product manager bij Dechra en zal ik met mijn vriend in Brabant gaan samenwonen.

Ik wil jullie allen bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen van de afgelopen jaren. We hebben veel meegemaakt, en er zijn vele momenten waar ik zeker nog eens aan zal terugdenken.

Ik wens jullie alle goeds voor de toekomst.

Met hartelijke groeten,

Annamarie

We zijn nog op zoek naar een vervanger voor Annamarie. Wij hopen deze snel aan u te kunnen voorstellen.

Longontsteking kalveren

De afgelopen tijd hebben we lange perioden van mooi weer en stabiele temperaturen achter de rug, goede omstandigheden voor de jonge kalveren. Nu lijkt het weer omgeslagen en staat de herfst weer voor de deur, de periode waarin we veel last hebben van hoestende kalveren! De wisselende temperaturen en vochtige lucht vergroten de kans op longproblemen.

Als u voorgaande jaren veel last heeft gehad van hoestende kalveren en veel heeft moeten behandelen, is het verstandig om die problemen dit jaar voor te zijn.

Naast een goede schone en droge huisvesting zonder tocht en een goede biestvoorziening is het ook mogelijk de weerstand te verhogen door op tijd te vaccineren. Het is wel zaak hier tijdig mee te beginnen, voordat de problemen de kop opsteken. Vraag uw dierenarts welke mogelijkheden het best bij  uw bedrijf passen.

​Behandeling longontsteking Zeleris

Sinds kort hebben we een nieuw eerstekeus antibiotica op de plank om longontsteking bij kalveren te behandelen. Zeleris is een combinatie preparaat met een antibiotica en pijnstiller in één en is een alternatief voor Nuflor. Het is beter te spuiten dan Nuflor en hoeft maar eenmalig toegediend te worden. Daarnaast zit er dus al een pijnstiller bij die 3 dagen werkt! Als u interesse heeft in dit product kunt u het bij ons bestellen, als u Zeleris wilt blijven gebruiken zullen we uw behandelplan voor u aanpassen.

Met vriendelijke groeten, Dierenartsen Sneek-Oudega

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief September 2018

Nieuwsbrief Augustus 2018

Telefonisch spreekuur en openingstijden

Geregeld krijgen we de vraag tot hoe laat we open zijn en tussen welke tijden het telefonisch spreekuur is:

Het telefonisch spreekuur is van 7:30 tot 8:30.
De praktijk is geopend van 7:30 tot 16:00 uur.
Vanaf 16:00 wordt de telefoon overgeschakeld naar de dienstdoende dierenarts.

​Vaccinatie pinkengriep/longonsteking kalveren

Pinkengriep is bij veel bedrijven een jaarlijks terugkerend probleem. Hebben uw kalveren vorig jaar herfst/winter veel last gehad van longontsteking, en heeft u veel kalveren moeten behandelen met antibiotica?

Om deze problemen dit jaar voor te blijven kan het verstandig zijn om uw kalveren te vaccineren. Als u wilt gaan vaccineren, is het van belang om hier tijdig (komende weken) mee te beginnen, zodat het hele koppel beschermd is wanneer de weersomstandig-heden verslechteren. Vraag ernaar bij uw dierenarts.

​​Bacteriologisch onderzoek melk

Op de praktijk doen we vanaf begin dit jaar bacteriologisch onderzoek van melk. In de meeste gevallen hebben we snel een uitslag waarmee we indien nodig de behandeling kunnen aanpassen.

Ook doen we antibiotica gevoeligheidsbepalingen, hierbij hebben we al een aantal keren resistente bacteriën gevonden. Meestal waren deze kiemen ongevoelig voor de mastitis injectoren die het meest gebruikt werden op de betreffende bedrijven.

Daarom en omdat we er naar streven zoveel mogelijk gebruik te maken van eerste keus middelen bij mastitis, is het verstandig om melkmonsters verzamelen en in te leveren voor bacteriologisch onderzoek en antibiotica gevoeligheid.

Op deze manier kunnen we gerichter behandelingen inzetten en indien nodig het bedrijfsbehandelplan aanpassen.

Met vriendelijke groeten,
Dierenartsen Sneek-Oudega

Posted in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief Augustus 2018